İş Güvenliği

İş Güvenliği

İş Güvenliği

İnşaat sektörü, ekonomik açıdan sahip olduğu olumlu etkilerinin yanı sıra, maalesef en çok ölümlü iş kazasının yaşandığı

Yerüstünde veya yeraltında gerçekleştirilmesi fark etmeksizin kazı, yarma doldurma, hafriyat, inşa gibi çeşitli inşaat ve mühendislik işlerinin yürütüldüğü işler, yapı/inşaat işleri olarak ifade edilmektedir.
 
İnşaat Sektörü, ekonomiye sağladığı katma değer ve istihdam olanaklarıyla ülkelerin lokomotif sektörü olma özelliğini her zaman korumuştur. Ancak sektörde yaşanan iş kazaları dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi ülkemiz için de büyük sorunlar teşkil etmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu istatistiklerine göre inşaat sektörü ülkemizde en çok iş kazasının yaşandığı sektörlerden biridir. İş kazalarına bağlı can kayıpları dikkate alındığında ise sektör, tüm sektörler içerisinde ilk sıradadır.
 
2016 yılı SGK verilerine göre ülkemizde bulunan 1 milyon 749 bin 240 işyerinin 195 bin 990'ı inşaat işyeridir. Bununla birlikte tüm sektörlerde çalışanların % 13,7'si bu sektörde istihdam edilmektedir. Bu veriler inşaat sektörünün ekonomi ve istihdam açısından önemini ortaya koymaktadır.
 
Bilindiği üzere inşaat sektörü, ekonomik açıdan sahip olduğu olumlu etkilerinin yanı sıra, maalesef en çok ölümlü iş kazasının yaşandığı sektördür. 2016 yılında meydana gelen tüm iş kazalarının %15,6'sı inşaat sektöründe yaşanmış olup sektör bu oran ile tüm sektörler arasında ikinci sırada yer almaktadır. Ölümlü iş kazaları incelendiğinde ise 496 çalışanın inşaatlarda meydana gelen iş kazalarında hayatını kaybettiği ve sektörün %35,3'lük oranı ile en çok ölümün yaşandığı faaliyet alanı olduğu görülmektedir.
 

Bilindiği üzere 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu ve ilgili yönetmelikler gereği iş yerlerinde çalışanların sağlık muayenelerinin yapılması yasal bir yükümlülüktür Çalışanların sağlık kayıtlarının işe girişten itibaren başlanarak kanuni sürelerle yenilenmesi ve saklanması gerekmektedir.

Sağlık kontrollerinin zamanında yapılması oluşacak problemlerin önceden tespit edilmesini ve gerekli önlemlerin alınmasını sağlayacaktır. Yasal mevzuat gereği yaptırımların dışında unutulmamalıdır ki insan sağlığı her şeyden önemlidir, hele hele her an beraber saatlerinizi geçirdiğiniz çalışanlarınızın sağlıkları daha da önem arz etmektedir.

WhatsApp chat WhatsApp Danışma Hattı